Schriftelijke communicatie Nederlands

Bij trainingen schriftelijke communicatie Nederlands vormen uw eigen teksten altijd het uitgangspunt van de cursus of workshop. Daarnaast verzorgt TaalElan lesmateriaal op maat. Herkent u zich in één of enkele van de volgende voorbeelden? Dan is een training Schriftelijke Communicatie Nederlands zeker het overwegen waard.

Hebt u interesse? Neem contact op met TaalElan en informeer naar de mogelijkheden.


Spelling: foutloos spellen is lastig

Op uw werk moet u dagelijks schrijven. Uw schrijfklusjes nemen te veel tijd in beslag. Dat komt omdat u dikwijls twijfelt... De regels heeft u vroeger ooit geleerd, maar hoe was het ook alweer? Helaas helpt de spellingcontrole ook niet altijd.

Tijdens een training spelling kunt u werken aan één of meerdere vaardigheden, zoals:

U zult veelvuldig oefenen en praktijkgerichte opdrachten maken. Daarnaast komen uw persoonlijke vragen en knelpunten uitgebreid aan de orde.

Na de training zal uw zelfvertrouwen groter zijn en bent u in staat uzelf te corrigeren. Ook zult u beter in staat zijn de theorie in uw eigen teksten toe te passen.


Klantgerichte e-mail schrijven

Op uw werk moet u vaak e-mail versturen. Het lukt u niet altijd om de boodschap duidelijk en bondig over te brengen. Ook stuurt u vaak overbodige informatie. Vaak roepen e-mailberichten meer vragen op dan ze beantwoorden. Hoe kan het beter?

Tijdens een training e-mail schrijven leert u:

Uw eigen e-mail komt tijdens de cursus ruimschoots aan bod. U krijgt volop de gelegenheid om uw eigen e-mail en die van anderen te beoordelen. Daarnaast ontvangt u tips en trucs voor op het werk. Na de training kunt u op een effectievere manier berichten versturen.


Basisvaardigheden correspondentie

Dagelijks moet u brieven schrijven of beantwoorden. Vaak loopt het niet echt lekker. U hebt moeite met de indeling en u gebruikt te veel ouderwetse woorden. Ook lukt het u niet goed om in korte tijd de boodschap helder te verwoorden.

U leert onder andere om:

Tijdens de training staan uw eigen brieven centraal. U krijgt waardevolle tips voor de praktijk. Ook leert u om uw eigen brieven (en die van anderen) te beoordelen en te corrigeren. Na de training zult u in staat zijn om de boodschap in heldere taal over te brengen.


Correspondentie voor gevorderden

De basis heeft u wel onder de knie. Als het echter lastiger wordt, haakt u af. U schrijft veel brieven en moet dagelijks ook brieven van anderen corrigeren. Past de stijl van de standaardbrieven wel binnen uw bedrijf? Waarom zo ouderwets? Waarom zo onduidelijk en ingewikkeld?

Tijdens de training leert u onder meer:

Uw eigen brieven zullen als uitgangspunt dienen voor de training. U krijgt tips voor in de praktijk. Ook leert u uw eigen brieven (en die van anderen) te beoordelen en te corrigeren. Na afloop zult u beter in staat zijn om lezersgerichte brieven te schijven en positief te formuleren.


Kort, bondig en eigentijds formuleren voor beginners

Op het werk komen veel schrijfklusjes op uw bordje. Eigenlijk bent u niet echt tevreden over uzelf. Collega's maken wel opmerkingen, maar geven u geen tips. U wilt graag van de hoed en de rand weten.

Gedurende een training kort en bondig formuleren voor beginners:

Uitgangspunt voor de training vormen uw eigen teksten. U krijgt veelvuldig de gelegenheid om te oefenen. Aan het eind van de training heeft u zeker meer zelfvertrouwen. Ook begrijpt u dan waarom een tekst niet klaar is als u de laatste punt hebt gezet.


Kort, bondig en eigentijds formuleren voor gevorderden

Op het werk bent u de vraagbaak als het om communiceren gaat. Maar zelf een heldere tekst schrijven kost u (te) veel tijd. Soms vergeet u om zich in de lezer te verplaatsen. En uw schrijfstijl? U begrijpt niet goed waarom uw boodschap niet altijd overkomt.

In deze training staat het volgende centraal:

Tijdens een training formuleren voor gevorderden vormt uw eigen schrijfwerk het uitgangspunt. U krijgt een antwoord op al uw vragen en leert uw eigen werk (en dat van anderen) beter te beoordelen. U zult in staat zijn om sneller een tekst te schrijven. Een tekst die echt gelezen wordt!


Instructies schrijven, een vak apart

Als u een product levert, moet er ook een werkinstructie of handleiding bij. Gebruikers kunnen niet altijd overweg met uw handleidingen. Deze zijn dikwijls te technisch, onoverzichtelijk of staan vol vakjargon. Bovendien zijn ze vaak veel te uitgebreid.>>>

Tijdens een training instructies schrijven kunnen de volgende onderdelen op het programma staan:

Uw eigen handleidingen en instructies vormen het uitgangspunt van de training. Daarnaast krijgt u volop de gelegenheid om te oefenen en uw eigen en andermans teksten te beoordelen.


Notuleren voor beginners

Binnenkort moet u eraan geloven: u moet notuleren. U ziet ertegenop, want hoe maakt u aantekeningen? Wat moet er in het verslag?

Gedurende een training notuleren leert u bijvoorbeeld:

U krijgt volop de gelegenheid om te oefenen, want de training is geheel praktijkgericht. Uw eigen verslagen van het werk komen steeds aan bod. Verder leert u tips en trucs om gemakkelijker te notuleren. Uw zelfvertrouwen zal zeker groeien.


Notuleren voor gevorderden

U moet regelmatig notuleren. Lange vergaderingen met onderwerpen van allerlei aard. Het verslag kost u te veel tijd. Het liefst blijft u de klus uitstellen. Eenmaal begonnen, begrijpt u uw eigen aantekeningen niet goed meer.

In de training notuleren voor gevorderden:

Deze training is gericht op uw eigen notuleertaken. U krijgt volop de gelegenheid om uw vaardigheid verder uit te breiden. Daarbij staan uw eigen verslagen steeds centraal.


Rapporten en beleidsstukken schrijven

Veel rapporten en beleidsstukken weten onvoldoende te overtuigen. Hoe komt dat? Dat komt omdat ze vaak niet helder geschreven zijn. Of ze zijn veel te uitgebreid. Mensen hebben bovendien vaak geen tijd om het hele rapport te lezen, ook dat van u niet.

Tijdens deze training leert u onder andere:

De training is praktijkgericht. U krijgt volop gelegenheid om te oefenen met uw eigen teksten. Daarbij krijgt u tips aangereikt en kunt u werken aan uw persoonlijke verbeterpunten.